1 Μαρτίου, 2016

Επιστημονικά περιοδικά ανοικτής πρόσβασης

Μια μικρή λίστα επιστημονικών περιοδικών ανοικτής πρόσβασης και περιεχομένου με άδειες CC.

PLOS

To PLOS (Δημόσια Βιβλιοθήκη της επιστήμης) είναι μια επιστημονική μη-κερδοσκοπική εκδοτική κοινοπραξία,η οποία απευθύνεται στην ιατρική επιστημονική κοινότητα με υψηλής ποιότητας περιοδικά.
Σύμφωνα με το μοντέλο της ανοικτής πρόσβασης, τα περιοδικά του PLOS είναι άμεσα διαθέσιμα online, χωρίς περιορισμούς σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution License.

BioMed Central

To BioMed Central είναι ένας εκδοτικός οίκος που ασχολείται με την Επιστήμη,την Τεχνολογία και την Ιατρική. Όλα τα πρωτότυπα ερευνητικά άρθρα που δημοσιεύονται από την BioMed Central είναι ελεύθερα προσβάσιμα με την δημοσίευση τους.

F1000Research

To F1000Research,είναι ένα επιστημονικό περιοδικό με ιδιαίτερη έμφαση στην ανοικτή πρόσβαση και τις επιστήμες της ζωής και λειτουργεί εντελώς διαφορετικά σε σύγκριση με τα άλλα περιοδικά. Η ομάδα του περιοδικού χρησιμοποιεί νέες προσεγγίσεις για τη δημοσίευση των επιστημονικών ερευνών.
Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτες προσεγγίσεις είναι:

  • Ταχεία δημοσίευση άρθρων. Τα άρθρα ελέγχονται σε λιγότερο από 48 ώρες και δημοσιεύονται συνήθως μέσα σε μια εβδομάδα
  • Μια διαφανής διαδικασία αξιολόγησης από την αρχή μέχρι το τέλος
  • Άρθρα ανοικτής πρόσβασης σύμφωνα με τις άδειες Creative Commons
  • Ανοιχτά δεδομένα με την άδεια CC0
  • Πληροφορίες που παρέχονται σχετικά με το λογισμικό που χρησιμοποιείται.

Ακόμα στο περιοδικό φιλοξενεί και το http://f1000posters.com/ , μια υπηρεσία που επιτρέπει την ανοικτή διαδικασία έκδοσης και δημοσίευσης αφισών και διαφανειών από επιστημονικές συναντήσεις και συνέδρια.

Nature Publishing Group

“Ολα τα άρθρα στα περιοδικά ανοικτής πρόσβασης του NPG Molecular Systems Biology, Clinical and Translational Gastroenterology, και Cell Death and Disease δημοσιεύονται κάτω από διάφορες άδειες Creative Commons.

Science 3.0

Το Science 3.0 συνδυάζει τα ερωτήματα των εργαστηριακών επιστημών με τις κοινωνικές επιστήμες για την κατανόηση και βελτίωση των ανθρώπινων δικτύων στην σημερινή ψηφιακή εποχή.
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι κάτω από τις άδειες Creative Commons.

Personal Genome Project

Το Personal Genome Project φιλοξενεί ελεύθερα και με άδεια CC0 (κοινό κτήμα) πληροφορίες ανθρωπίνων γονιδιωμάτων.

 

Πηγή: ELLAK.GR, CREATIVECOMMONS.ORG, OPENSOURCE.COM

Related articles